Jason Fung dr. med., je kanadski nefrolog, vodilni svetovni strokovnjak za postenje in uživanje nizke vsebnosti ogljikovih hidratov, zlasti za zdravljenje ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2. Avtor treh najbolje prodajanih knjig o zdravju ter ustanovitelj programa prehranskega vodenja.
Avtor v knjigi Debelosti do dna pojasnjuje, zakaj se redimo (temeljna razumevanja debelosti), zakaj omejitev kalorij pri hujšanju ne deluje, predstavi različne raziskave (narejene na ljudeh in ne živalih) in pretekle spodletele smernice v prehrani, ki še danes vplivajo na debelost družbe. Knjiga omogoča vpogled v pretresljive prehranjevalne navade, ki ljudi po vsem svetu vodijo predvsem v bolezen in debelost.
Tudi če nimate prekomerne teže oz. ne želite shujšati, bo branje knjige Debelosti do dna za vas zanimivo in uporabno branje. Knjiga ovrže številne (škodljive) mite o hrani, ki vplivajo na naše zdravje. Na primer: “Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva!” – pa je res? Dr. Jason Fung vam bo razložil, zakaj ni.
Marsikdo pa bo tudi prvič zares razumel, zakaj je post pomemben in učinkovit pri obvladovanju teže in skrbi za lastno zdravje. Predelano in zasvojljivo hrano moramo videti skozi oči (korist, denar) živilskih podjetij in vlade, ki so pri priporočilih in raziskavah hrane žal pristranski.
Knjiga Debelosti do dna je razdeljena na šest delov:
Prvi del: časovni potek debelosti in prispevek bolnikove družinske anamneze.
Drugi del: kalorijska teorija in pomanjkljivosti trenutnega razumevanja debelosti.
Tretji del: hormonska teorija debelosti, inzulin in neodzivnost nanj.
Četrti del: družbeni pojav debelosti.
Peti del: prehrana, vloga maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov. Poglaviti krivec za pridobivanje teže – fruktoza in učinek umetnih sladil.
Šesti del: rešitev (smernice, ki jim je enostavno slediti), trajna ozdravitev debelosti, post, obvladovanje stresa in boljši spanec.
Knjiga temelji na celovitem življenjskem pristopu k izgubi teže.
Kaj lahko naredimo glede debelosti?
Inzulin je glavni vzrok za povečanje telesne mase, ki vodi v debelost. Raven inzulina v telesu namreč pomaga upravljati termostat teže (zaradi česar telo ohranja težo, ki jo imamo). Hrana, ki povzroča zvišanje ravni inzulina ali poveča odpornost proti inzulinu, pa še poveča telesno maso osebe.
Inzulinska odpornost povzroči zvišanje ravni inzulina v telesu, kar povzroča povečanje telesne mase. Vztrajno visoke ravni inzulina v telesu povečajo odpornost telesa na inzulin.
To je ZAČARAN KROG, ki ga je težko prekiniti (osebe, ki imajo že leta prekomerno telesno težo, pa potrebujejo tudi več časa, da shujšajo). Oseba, ki je bila leta predebela, bo potrebovala dlje, da zniža raven inzulina (večja odpornost na inzulin) – torej, da zniža termostat za telesno težo.
Pet osnovnih korakov za krepitev zdravja in nadzorovanja ravni inzulina:
- zmanjšajte porabo sladkorja,
- uživajte manj predelanih žit,
- omejite uživanje beljakovin,
- uživajte več naravnih maščob,
- uživajte več varovalnih dejavnikov (vlaknine, kis … ).
Postenje: prastaro zdravilo
Post je med najstarejšimi zdravili v človekovi zgodovini. Tudi Hipokrat (ca. 460-370 pred našim štetjem) je predpisoval in zagovarjal postenje in uživanje jabolčnega kisa. Stari Grki so celo menili, da postenje izboljša kognitivne sposobnosti človeka.
Dolžina časovnih intervalov med obroki ohranja telo na ravni inzulina na tešče in sčasoma pomaga zmanjšati raven inzulina (postopno se zmanjša odpornost telesa na inzulin).
Ključni povzetki iz knjige:
Je sladkor strupen?
Avtor navaja, da so daleč najhujše pijače z dodanim sladkorjem – gazirane brezalkoholne pijače, sladkani čaji in sokovi. Diabetes je povezan s sladkorjem, ne s kalorijami.
Najboljša sladica je sveže sezonsko sadje, jedilna čokolada z več kot 70% kakava, in oreščki. Pomembno je, da močno omejite vnos sladkorja – sladic ne smete uživati vsak dan.
Zakaj sladkor tako redi? Včasih mu pravijo tudi “prazne kalorije”, saj vsebuje le malo hranilnih snovi. Zaradi tega, ker naredi hrano “bolj okusno”, povzroča prenajedanje in debelost. Spodbuja tvorjenje inzulina, kar povzroča pridobivanje teže.
Kava bolj zdrava, kot smo mislili?
Kava je pomemben vir antioksidantov, magnezija, lignanov in klorogenske kisline.
Vse kaže, da kava (tudi brezkofeinska) varuje pred sladkorno boleznijo tipa 2. V obsežnih študijah so ugotovili, da je bilo zmanjšano tveganje za večino pomembnih vzrokov smrti, vključno s srčno-žilnimi obolenji. Kava morda varuje pred nevrološkimi boleznimi: pred Alzheimerjevo in Parkinsonovo boleznijo, cirozo jeter ter rakom jeter.
Kortizol (stresni hormon) zvišuje inzulin?
V stanju kroničnega stresa raven glukoze ostaja visoka in stresor ni odpravljen. Krvni sladkor lahko ostane povišan več mesecev, kar sproža sproščanje inzulina. Kronično povišana raven kortizola pripelje do povišane ravni inzulina.
Pomanjkanje spanja vzrok za kronični stres?
Pomanjkanje spanja je močen psihični stresor, ki spodbuja sproščanje kortizola. To pripelje do visoke ravni inzulina in neodzivnosti nanj. Že po eni sami slabo prespani noči se raven kortizola poveča za več kot 100%.
Neodzivnost na inzulin je skrita sila v ozadju večine smrtnih sovražnikov sodobne medicine, vključno z debelostjo, sladkorno boleznijo, zamaščenimi jetri, Alzheimerjevo boleznijo, srčno-žilnimi boleznimi, rakom, visokim krvnim tlakom in visokim holesterolom.
Knjiga Debelosti do dna je enostavna za razumeti, navedene raziskave so podane smiselno in v bistvu na koncu knjige vsi vemo, kaj moramo narediti, da bomo bolj zdravi. Kot priloga A, B in C avtor doda tudi praktični vodnik po jedilniku, največkrat zastavljena vprašanja o postenju in nasvete za lajšanje stresa (ogromno uporabnih informacij). Morda spremembe življenjskega stila niso vedno lahke, so pa vsekakor vredne za doseganje trajnega zdravja.
Knjiga je na voljo v spletni knjigarni Založbe Primus.