David R. Hawkins, dr. med.,  je bil priznan psihiater, zdravnik, raziskovalec, duhovni učitelj in predavatelj. V letih dela si je prizadeval najti najučinkovitejše načine za odrešitev človekovega trpljenja v vseh njegovih oblikah.

“Kar nosimo v sebi, obarva naš svet.” David R. Hawkins

 

Knjiga Pot v svobodo z metodo opuščanja predstavlja preprosto, a učinkovito metodo, s katero se lahko vsak posameznik osvobodi negativizma v svojem življenju. Primerna je tako za laične posameznike kot za strokovnjake, ki delujejo na področjih duševnega zdravja, psihologije, medicine in osebnostne rasti.

Predstavitev knjige David R. Hawkins: Pot v svobodo z metodo opuščanja

David R. Hawkins je knjigo napisal z bralcem v mislih. Je enostavna in ne zahteva, da se morate česa naučiti ali si zapomniti določenih pravil. Vsebina knjige vam bo med branjem začela približevati idejo o čustveni svobodi, ki bo vplivala na vaše življenje – lepši jutri.

Naša čustva oddajajo vibracijsko energijsko polje, vplivajo in določajo ljudi ter dogodke, ki so prisotni v našem življenju (slabi in dobri). Zakaj? Zato, ker “enako privlači enako”. Na psihološki ravni naša zavedno in nezavedno potlačena čustva vplivajo na dogodke, ki se nam dogajajo v življenju. Jeza privlači jezne misli. Ljubezen privlači ljubeče ljudi, misli, dogodke … Povej mi, s kom se družiš in povem ti, kdo si. Znan pregovor?

Metoda opuščanja

Smisel metode opuščanja je, da se zavestno in po svoji lastni volji ne obremenjujete z neprijetnimi čustvi. Vi ste tisti, ki odločate, kako se boste počutili, in nič več niste na milost in nemilost prepuščeni svetu ter svojim odzivom nanj. Nič več niste žrtev.

“S seboj nosimo velik zbirnik nakopičenih negativnih občutkov, nastrojenosti in prepričanj. Ta nakopičeni pritisk nas onesrečuje in je podlaga za veliko naših bolezni in težav. Z njim smo sprijaznjeni in si ga mimogrede razlagamo kot nekaj, kar je pač v človeški naravi, njegovim neprijetnim učinkom pa skušamo ubežati na nešteto načinov. Povprečno človeško življenje je tako sestavljeno iz poskusov izogibanja in bežanja pred brbotanjem notranjega strahu ter pred grožnjami trpljenja.” David R. Hawkins

Ko boste razumeli in obvladali metodo opuščanja boste lahko kadar koli in kjer koli opustili kateri koli občutek, in to v trenutku, ko se pojavi.

Da pa lahko opustimo občutek, ga moramo najprej ozavestiti, ne da bi se ga bali, ga obsojali, o njem moralizirali, se počutili krivi ali se zaradi njega razjezili. Opustite željo, da bi se občutku uprli ne glede na to, kako negativen ali nesprejemljiv je občutek.

Brez skrbi avtor bralca vodi po pojasnjenih korakih do končnega cilja.

Občutki in miselni procesi

“Za človeka, polnega strahu, je svet zastrašujoč. Za jeznega človeka je poln jeze in skrbi. Za osebo, prežeto s krivdo, je ta svet, svet skušnjav in greha, ki ju vidi vsepovsod. Kar nosimo v sebi, obarva naš svet.” David R. Hawkins

Avtor v knjigi nameni veliko prostora za razlago posameznih čustev, spoprijemanja s čustveno stisko, depresijo, govori pa tudi o zdravljenju preteklosti. Seveda, vas bo seznanil tudi z okrepitvijo pozitivnih čustev.

Čustva, s katerimi se običajno soočajo svojci oseb z demenco, razložena s strani avtorja knjige David R. Hawkinsa (avtor vsakemu čustvu nameni nekaj strani razlage, navajamo skrajšano razmišljanje):

“Jeza. Razjezimo se, ker se počutimo ogrožene. Grožnja vzbudi strah. Strah pa pomeni, da čutimo, da nismo kos situaciji. Jeza izvira iz šibkosti, ne iz moči.”

“Posebna oblika strahu je tudi krivda. Krivda je vselej povezana z občutkom slabega, napačnega in z morebitno kaznijo, bodisi resnično bodisi domišljijsko.”

“Pričakovanja. Ko nehamo pritiskati na druge s svojimi pričakovanji, ustvarimo prostor, da se na nas odzovejo pozitivno.”

“Pogum je stanje, v katerem se počutimo gotove, sposobne, primerne, vešče, žive, ljubeče in darežljive, preveva pa nas veselje do življenja.”

“Sprejemanje. Počutimo se varno. Drugim lahko služimo, ne da bi čutili, da se žrtvujemo. Imamo občutek: “Dobro sem.”, “Ti si dobro.” in “Vse je dobro”. Preveva nas občutek, da je v redu, če smo takšni, kot smo.”

“Brezpogojna ljubezen. Njene lastnosti so: notranja radost, zaupanje, potrpežljivost, sočutje, vztrajanje, vizija in odprtost.”

Kaj boste pridobili z uporabo predstavljene metode?

Najverjetneje se bodo izboljšali vaši družinski odnosi. Saj ko posamezniku zavestno uspe opustiti negativna čustva, narastejo pozitivna, predvsem z vidika sposobnosti širjenja ljubezni. S tem pa je vse manj konfliktov, več medsebojne potrpežljivosti, razumevanja, izzvenijo pa tudi samokaznovanje, jeza in strah.

Vsa naša dejanja, misli, besede, vedenje izhajajo iz čustev.

“Z LJUBEZNIJO osvetlimo ves svet.” David R. Hawkins

Avtor : eDemenca