Radostna knjiga

Kako se lahko postaramo bolje in se ob tem tudi čudovito počutimo. Knjiga Bolj star, bolj živ poživlja željo po življenju in razbija izpete mite o staranju.

Ali se še spomnite kako težko ste čakali, da ste dopolnili 18 let? To je mejnik, ko najstniki mislijo, da je ves svet njihov in da jim je dovoljeno vse, saj osebni dokument dokazuje zrelost in samostojnost. No, vsi vemo, da je realnost drugačna in kako hitro se vsaka mlada oseba začne starosti pravzaprav bati.

V 21. stoletju imamo ogromno obilja in srečo – povprečna življenjska doba se je občutno podaljšala, medicina in zdravstvo dela čudeže. Vendar pa moramo čudeže delati tudi sami in izkoristiti tretje obdobje, ko nismo več pod pritiski dokazovanja, ko lahko vnovčimo svoje izkušnje, ko otroci odrastejo in se lahko posvetimo sebi, svojim hobijem, strastem …

Carl Honoré je novinar in raziskovalec, ki je knjigo Bolj star, bolj živ oblikoval po osebnih izkušnjah posameznikov. Pogovarjal in spraševal jih je o njihovih skrivnostih srečnega in pozitivno naravnanega življenja. Zanimalo ga je predvsem dejstvo, da omenjenim posameznikom lastna leta niso bila pomembna in se z njimi niso obremenjevali. Starostno neobremenjeni delajo stvari iz srca in duše, stvari, ki jih resnično veselijo.

Korporativni svet in družbene norme

V Korporativnem svetu velja tiho pravilo, da moški sredi 50-ih niso več vredni napredovanja, ženske pa že sredi 40-ih. Največja neumnost družbe je siliti ljudi v upokojitev zaradi letnice rojstva. Ustvarjalnost v zrelih in izkušenih letih je drugačna kot pri 30-ih, zakaj ne bi izkoristili kombinacije različnih starosti v družbi, ki aktivno iščejo rešitve, izkušeni možgani pa prej opazijo malenkosti, ki odpirajo vrata do rešitve.

Harvardska univerza je v svojih raziskavah ugotovila 4 ključne veščine, ki dozorijo šele okrog 50. leta:

  • aritmetika,
  • besedni zaklad,
  • splošna razgledanost in
  • razumevanje ustroja sveta.

 

S staranjem se krepi čustvena inteligenca, sposobnost “branja” ljudi, prisotne je več empatije, starejši boljše obvladajo delo z ljudmi in hitreje razrešijo težave v konfliktnih situacijah.

“Star pes – nov trik” je tretje poglavje knjige, v njem avtor poudarja, da se ne bojte prositi za pomoč pri novih tehnologijah, jih raziskovati in uporabljati. Svet se vam bo odprl v neslutene možnosti za osebno rast, vadbo možganov ali izboljšanje svojega hobija. Internet vsebuje neomejeno informacij in znanja. Konec koncev imate več časa, kot ga imajo mladi, imate več vztrajnosti in izkušenj, kako te novosti izkoristiti sebi v prid.

Zlato pravilo

“Manj skrbeti več uživati” mora biti zlato pravilo v izkušenih letih, ki se ga je potrebno temeljito držati in uživati, živeti za današnji dan, jutri ni pomemben, dokler ni jutri.

Carl Honoré – 4 nasveti za bolj kakovostno staranje:

  1. Učite se celo življenje
  2. Ohranite družabne stike in prijateljstva
  3. Poiščite namen, življenjske cilje, ki jih še želite uresničiti
  4. Smejte se!

 

Dobra praksa doma starejših občanov

Direktor doma za starejše občane se je odločil, da bo vpeljal koncept medgeneracijskega sodelovanja v njihovem domu starejših občanov. Študentom je ponudil brezplačno bivanje v domu v zameno, da morajo 30 ur na teden aktivno preživeti s stanovalci doma. Rezultat: dom je vzor dobrega medgeneracijskega sodelovanja, v tovrstnih domovih obstajajo dolge čakalne vrste študentov, ki bi radi svoj prosti čas namenili druženju s starejšimi.

Kaj nam želi knjiga povedati …

Ne glejte samo v ogledalo ali EMŠO, glejte svoje srce, svoje dolgo skrite želje, izkoristite svoje potenciale, delite svoje življenjske izkušnje. Tretje življenjsko obdobje pozitivno obrnite sebi v prid. Ne odidite s tega planeta v zavedanju, da niste naredili vse kar ste si želeli in z obžalovanjem. Ravno to je čas, ko lahko še veliko naredite zase, za skupnost, za družino, prijatelje in ljubezen …

 

Knjigo lahko naročite TUKAJ. Poštnina je brezplačna.

 

Avtor : eDemenca