Ne glede na obliko v kateri vsakodnevno zaužijete sladkor (gazirane pijače, kava, sladkarije, pecivo) s tem povečate tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezeni. Predpripravljeni ali procesirani hrani proizvajalci največkrat dodajo sladkor – zaradi česar v povprečju človek dnevno zaužije kar 12 žličk belega sladkorja. V raziskovalni študiji (Dr. Doug Brown, vodja raziskav pri Alzheimer’s Society) je bilo ugotovljeno, da so tiste osebe, ki uživajo vsakodnevno veliko sladkorja, v večji nevarnosti, da se bo pri njih razvila Alzheimerjeva bolezen oziroma ena od demenc. Raziskovalci so ugotovili povezavo med sladkorjem in demenco.

Kaj je diabetes?

Diabetes je opredeljen (Mednarodna federacija diabetikov) kot kronična bolezen, pri kateri celice pankreasa (trebušne slinavke) ne proizvedejo dovolj inzulina oziroma telo proizvedenega inzulina ne more učinkovito izkoristiti. Inzulin je hormon, ki omogoča, da glukoza iz hrane, prehaja v celice telesa in proizvaja energijo za telo.

Pomanjkanje inzulina, oteži glukozi prehod v celice, zato te ne delujejo normalno. Motena je presnova ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Zviša se raven glukoze v krvi (kronična hiperglikemija), ki dolgoročno vpliva na poškodo telesa, trajne okvare in celo odpoved različnih organov in tkiv.

Diabetes tipa 1, tipa 2 in tipa 3?

Diabetes tipa 1, se lahko razvije v katerem koli starostnem obdobju, najpogosteje pa se pojavlja pri otrocih in mladostnikih. Pri diabetesu tipa 1, telo proizvaja zelo malo inzulina, kar pomeni, da oseba potrebuje dnevne injekcije inzulina za ohranjanje prave ravni glukoze v krvi.

Diabetes tipa 2, se najpogosteje pojavlja pri odraslih. Pri diabetesu tipa 2, telo osebe ne uporablja učinkovito inzulina, ki ga proizvede. Priporočena preventiva je zdrav način življenja, zdrava prehrana in telesna aktivnost. Dejavniki tveganja so predvsem prekomerna teža, bolezni srca in ožilja. Sčasoma oseba z diabetesom tipa 2 potrebuje zdravila ali inzulinske injekcije, s čimer bo ohranjala raven glukoze v krvi.

Diabetes tipa 3, tako imenovani “diabetes možganov”. Pri tipu 3, telo postane manj občutljivo na inzulin, saj ga ne uporablja učinkovito in ne oskrbuje celic z glukozo. Možgani, nevroni ostanejo brez glukoze, kar vodi v postopno zmanjševanje spomina, mišljenja, presoje (znaki, ki so značilni za demenco). Diabetes tipa 3 ni medicinsko priznano stanje, izvedenih pa je bilo veliko raziskav, ki preučujejo povezavo med diabetesom in Alzheimerjevo boleznijo.

Povezava med sladkorjem in demenco

Večina oseb pridobi prekomerno telesno težo zaradi slabe prehrane, ki je večinoma sestavljena iz živil, ki vsebujejo veliko belega sladkorja. Znano je, da ima sladkor zasvojljiv učinek na človeka, čigar posledica je prenajedanje, izguba samokontrole in posledično povečanje telesne teže. Preveč sladkorja v telesu lahko povzroči pomanjkanje pozornosti, upočasni kognitivne funkcije in spomin. Preveč glukoze v krvi lahko povzroči možgansko kap.

Na splošno pa vsakodnevno uživanje sladkorja (glede na rezultate raziskav) vpliva na staranje možganov in vodi v demenco, saj ima kar 80% oseb z Alzheimerjevo boleznijo, diabetes. Uživanje sladkorja se v telesu pretvori v glukozo, več kot je sladkorja v krvi, več inzulina telo sprosti, saj poskuša dati celima več sladkorja. Ker imajo celice več sladkorja, kot ga potrebujejo, se poskušajo zaščititi pred učinkom inzulina, tako, da nanj postanejo odporne. Uživanje sladke hrane z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov in odpornost celic na inzulin, povzroči pri osebi, nevaren povišan krvni sladkor.

Možgani so odvisni od sladkorja za svoje delovanje

Možgani so sestavljeni iz živčnih celic, tako imenovanih nevronov, ki za svoje delovanje zahtevajo veliko količino energije (glukoze). Porabijo namreč kar polovico vse glukoze (sladkor, ki se prebavi v telesu), energije v telesu za nemoteno in učinkovito delovanje. Za razliko od drugih celic v telesu, možganske celice ne potrebujejo inzulina za absorpcijo sladkorja. Sladkor možgani absorbirajo iz krvnega obtoka, vendar brez inzulina možgani ne morejo pretvoriti sladkorja v energijo.

Leta uživanja sladkorjev in ogljikovih hidratov povzročiljo v telesu odpornost na inzulin, kar vodi v neučinkovito oskrbovanje celic z energijo. Možgani skoraj plavajo v sladkorju, ki ga ne morejo pretvoriti v energijo in uporabiti za svoje delovanje. Le skupaj z inzulinom lahko pretvorijo sladkor v energijo. Možganske celice, ki ne morejo dobiti energije – umrejo.

4 ideje za manj sladkorja v prehrani

1.Ne dodajajte sladkorja

Pijači in hrani, ki jo uživate vsakodnevno ne dodajajte dodatnega sladkorja. Sladkor in sladila so že dodana številnim živilom, ki jih kupimo v trgovini (aromatizirane kave, vroče čokolade, marmelade, gazirane pijače, sladice, omake, jogurti).

2.Preberito nalepko na živilu

Ko kupujete živila, poglejte tudi etiketo na izdelku. Pozorni bodite predvsem na dodan sladkor ali sladilo. Rajši posegajte po izdelkih, ki imajo nizko vrednost dodanega sladkorja.

3.Okus sladkega je le osnovni okus

Raziščite možnosti različnih okusov, ki lahko izboljšajo okus hrane – brez dodanega sladkorja. Jogurtu, kavi, kosmičem lahko dodate začimbe, kot so cimet, muškatni orešček, ingver, mandelj morda vanilija.

4.Sadje

Ko si zaželite nekaj sladkega rajši vzamite kos sadja. Sveže, zamrznjeno sadje lahko spremenite v sladko poslastico, ki vam bo poleg sladice ponudila še hranila in vitamine.

Kako lahko zmanjšate tveganje za diabetes?

Redno spremljajte raven glukoze v krvi.
Ohranjajte zdravo telesno težo.
Zdrava prehrana naj postane vaš vsakdan.
Zmanjšajte uživanje alkohola in se izogibajte kajenju.
Bodite mentalno in družbeno aktivni.
Zdravite visok holesterol in visok krvni tlak.
Redna, vsakodnevna telesna aktivnost.

Pomembno je, da z zdravim življenjskim slogom, zaščitite svoje možgane in si omogočite kvalitetno starost. Obstaja veliko dejavnikov, ki vplivajo na razvoj demence, nekatere od teh dejavnikov je možno preprečiti – vzemite svoje zdravje v svoje roke. Omejite škodljive navade in še danes naredite nekaj za zdravje vaših možganov in telesa.

Avtor : eDemenca