Florjana Von Pilpach je diplomirana delovna terapevtka, zaposlena v Univerzitetni psihiatrični kliniki v Ljubljani. Poleg delovnega mesta, kjer je vsakodnevno v stiku z osebami z demenco, je tudi hčerka mami, ki živi s to boleznijo že več kot deset let.

Predstavitev priročnika Florjana Von Pilpach: Dobro jutro demenca

Priročnik je vsebinsko bogat in razdeljen na več delov – izvedeli boste, kaj je demenca, opisane so različne oblike demence, faze poteka bolezni (in kaj pričakovati v vsaki fazi bolezni), kako bolj uspešno komunicirati, ter kakšne aktivnosti so primerne za osebe z demenco.

Vsebina je podana enostavno, zaradi česar je priročnik, primeren za vsakogar, ki bi rad izvedel, kaj več o demenci in načinih, kako lahko bolj uspešno sodeluje in živi z osebo z demenco. Izredno uporaben je zadnji del knjige, ki je sestavljen iz resničnih primerov (življenjskih zgodb) oseb, s katerimi se je pri svojem delu srečala avtorica knjige.

V knjigi avtorica Florjana Von Pilpach podrobno predstavi priljubljeno metodo validacije po Naomi Feil (ameriška gerontologinja). Tehnike validacije po Naomi Feil so v pomoč pri izboljševanju komunikacije in odnosov med svojci, strokovnim osebjem in osebami z demenco. Metoda osebi z demenco pomaga znova vzpostaviti občutek lastne vrednosti (vpliva na samozavest osebe), zmanjšati stres ter morebitne strahove.  Svojcem pa pomaga pri boljšem razumevanju, vpogledu v svet osebe z demenco, kar vpliva tudi na medsebojni odnos, empatijo in lažje življenje z osebo.

Pozitivne lastnosti validacije:

  • lažje pristopimo do osebe z demenco,
  • bolj primerno vzpostavimo stik, odnos z njo,
  • zadovoljstvo, če se oseba odzove, če je odziv pozitiven toliko bolje,
  • če z osebo vzpostavimo stik, ji lažje pomagamo, svetujemo, aktivno zaposlimo, učimo k večji samostojnosti,
  • velikokrat s prijazno besedo, nasmehom, drobno šalo in podano roko dosežemo veliko,
  • osebi z demenco lahko z zgoraj naštetim polepšamo dan, trenutek; omogočimo, da izrazi sebe, svoje potrebe, želje …,
  • z uporabo validacije so dosežki boljši, dosežemo več na lažji, mirnejši in prijetnejši način (tako za osebo z demenco kot za nas same).

Poglavje priročnika, ki predstavi aktivnosti za osebe z demenco razumljivo razloži, kako aktivnosti izvedemo, pripravimo prostor, demonstriramo aktivnost, ter ponudimo izbiro.

Poudarjen je tudi pomen rutine v vsakdanu osebe z demenco, saj ravno rutina vpliva na to, da starejša oseba čim dlje časa ostane samostojna.

Priročnik se zaključi z različnimi izkušnjami, ki jih je avtorica pridobila na svojem delovnem mestu. Vsak primer navedene življenjske zgodbe avtorica priročnika komentira ter predstavi možne rešitve. Marija z lepimi oblekami je le en od navedenih primerov:

Včasih je gospa Marija sama šivala obleke. To je bil poleg poklica tudi njen hobi.

Že daljši čas je opažala, da ji izginjajo stvari. Najprej ni našla nogavic, oblek. Pozneje je opazila, da ji izginja posoda, tudi denarja je bilo vse manj. Bila je razburjena in ni vedela, kaj se dogaja. Pogosto je klicala policijo in trdila, da je oropana. Večkrat je zamenjala ključavnico. Težav s spominom pri sebi ni opazila. Zato je sklepala, da ji kradejo. Opazila je tudi, da včasih kakšno stvar prinesejo nazaj.

Ko se ljubljena oseba spremeni, je pomembno, da tudi svojci spremenimo in prilagodimo svoje odzive – bistveno sporočilo priročnika, ki vas bo, spremljajo skozi celotno knjigo.

“Lahko ostaneš brez vsega, toda spominov ti ne more vzeti nihče …” Florjana Von Pilpach

 

Priročnik Dobro jutro demenca je na voljo v spletni knjigarni Založbe Primus.

Avtor : eDemenca