Demence in s starostjo povezane bolezni postajajo vse pogostejše v sodobni družbi, kjer se soočamo s staranjem prebivalstva. Vse se bolj osredotočamo na preventivne ukrepe, ki vplivajo na razvoj s starostjo povezanih bolezni. Med njimi je tudi redna telesna aktivnost. Kakšni so pozitivni vplivi rednega gibanja na preprečevanje nastanka demence in na splošno na proces staranja?

Povezava med gibanjem in zmanjšanjem tveganja za demenco

Redna telesna vadba je učinkovita proti kognitivnemu upadu povezanim s staranjem in z njim povezanimi boleznimi. Strokovnjaki pa so raziskovali tudi povezave med redno telesno aktivnostjo in zmanjšanim tveganjem za razvoj demence.

Rezultati raziskav kažejo, da je redna gibalna dejavnost povezana z izboljšano kognitivno funkcijo ter zmanjšanim tveganjem za demenco. Aktivnosti, kot so hoja, tek, plavanje in vadba moči, so se izkazale za koristne pri ohranjanju zdravih možganskih funkcij.

Framingham Heart Study je ena najbolj znanih dolgoročnih raziskav, ki raziskujejo srčno-žilne bolezni. Rezultati te raziskave kažejo na to, da lahko telesna aktivnost pozitivno vpliva na zmanjšanje tveganja za srčno-žilne bolezni, ki pa so povezane tudi z razvojem demence.

 

Kakšen učinek ima gibanje na strukturo in funkcijo možganov?

Redna telesna aktivnost spodbuja rast novih nevronov, izboljšuje pretok krvi v možgane in povečuje sproščanje nevrotransmiterjev, kar lahko prispeva k boljšim kognitivnim sposobnostim. Te ugotovitve ponujajo vpogled v biološke mehanizme, ki stojijo za povezavo med gibanjem in zmanjšanim tveganjem za demenco.

Gibanje kot pomemben faktor pri staranju

Redna vadba nam omogča boljše počutje in ima pozitivne učinek na telo in zdravje. S tem omogoča zadovoljstvo v življenju starostnika, saj podaljšuje čas aktivnosti in samostojnost pri vsakodnevnih aktivnostih posameznika.

Starejši posamezniki, ki vzdržujejo aktivni življenjski slog, kažejo boljše kognitivne rezultate in manjše tveganje za demenco v primerjavi s tistimi, ki so manj aktivni.

 

Kakšno vadbo izbrati?

Prednost ima raznolikost gibalnih aktivnosti, ki lahko še dodatno poveča pozitivne učinke na možgane. Kombinacija aerobne vadbe, vadbe moči in ravnotežja lahko prinaša celostne koristi za kognitivno zdravje. To poudarja, da ni potrebno le enotno gibanje, ampak raznolik pristop k telesni aktivnosti. Predvsem pa je pomembno, da smo redno telesno aktivni ter, da nas te aktivnosti veselijo. Lahko je to sprehod, joga ali pa vrtnarjenje.

Raziskave potrjujejo pozitivno povezavo med rednim gibanjem in zmanjšanim tveganjem za demenco in pri ohranjanju zdravja med procesom staranja. Ohranjanje aktivnega življenjskega sloga je ključno pri ohranjanju zdravih možganskih funkcij in pri spodbujanju celovitega duševnega zdravja skozi vse življenje. Zato je pomembno, da telesno aktivnost vključujemo v svoj vsakdanji življenjski slog, saj lahko to pripomore k boljšemu zdravju možganov in splošnemu dobro počutju.

 

eDemenca

Avtor : eDemenca