Vsako leto septembra obeležujemo Svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni, globalno kampanjo, ki si prizadeva povečati zavedanje o Alzheimerjevi bolezni in drugih vrstah demence. Leto 2024 ni izjema, kampanja pa se osredotoča na osvetlitev stigme, ki še vedno spremlja demenco, ter na nujnost prehoda od zavedanja k ukrepanju.

Razumevanje Alzheimerjeve bolezni in demence

Demenca je splošen izraz za skupino bolezni, ki prizadenejo možganske funkcije, najpogosteje spomin, mišljenje in vedenje. Najpogostejša oblika demence je Alzheimerjeva bolezen, ki predstavlja kar 60–70 % primerov. Gre za progresivno bolezen, ki vodi do postopnega upada kognitivnih sposobnosti in na koncu popolne odvisnosti od pomoči drugih. Kljub napredkom v raziskavah zdravila, ki bi ozdravilo ali upočasnilo bolezen, še ni na voljo.

Letošnja kampanja

Glavni cilj kampanje leta 2024 je spodbuditi prehod od ozaveščanja k konkretnim dejanjem. Slogan “Čas je, da preidemo od besed k dejanjem na področju demence” poudarja potrebo po vključitvi skupnosti, strokovnjakov, vlad in organizacij v iskanje rešitev in izboljšanje podpore za ljudi, ki živijo z demenco.

Alzheimerjeva bolezen in druge oblike demence so pogosto povezane z različnimi napačnimi prepričanji, kar pogosto vodi v stigmatizacijo prizadetih oseb. Ljudje, ki živijo z demenco, in njihovi skrbniki so zaradi te stigme pogosto izolirani in nerazumljeni. Letošnja kampanja si prizadeva, da bi ljudje začeli demenco dojemati bolj sočutno in informirano, kar bi omogočilo boljšo vključenost bolnikov v družbo in lažji dostop do pomoči.

Kaj lahko storimo kot posamezniki in družba?

Med ključnimi cilji letošnjega meseca Alzheimerjeve bolezni je poudarek na aktivni vključenosti družbe. Zmanjšanje stigme se začne z izobraževanjem in pogovorom. Tukaj je nekaj načinov, kako lahko prispevamo:

  1. Izobraževanje o demenci: Boljše razumevanje bolezni lahko pripomore k odpravi napačnih prepričanj. S tem bomo lahko bolje podpirali prizadete osebe in njihove družine.
  2. Podpora skrbnikom: Skrbniki imajo ključno vlogo pri oskrbi oseb z demenco, a njihovo delo je pogosto nevidno. Družbena podpora, priznanje njihovega dela in zagotavljanje ustreznih storitev za skrbnike so nujni koraki k boljši oskrbi bolnikov.
  3. Spodbujanje kognitivnega zdravja: Zdrav življenjski slog, ki vključuje telesno aktivnost, uravnoteženo prehrano in ohranjanje družbenih povezav, lahko prispeva k ohranjanju kognitivnih sposobnosti v starosti.
  4. Sodelovanje v lokalnih dogodkih: Udeležba na dogodkih, ki podpirajo zavedanje o demenci, je lahko koristen korak. Sodelovanje v Alzheimerjevih pohodih ali drugih dobrodelnih dogodkih povečuje prepoznavnost te problematike.
Pomen globalne kampanje

Svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni je več kot le priložnost za ozaveščanje – gre za globalno gibanje, ki vključuje posameznike, organizacije in vlade po vsem svetu. Mednarodne organizacije, kot sta Alzheimer’s Disease International (ADI) in Dementia Friends, spodbujajo k večji vključenosti in proaktivnim dejanjem. Skupaj želijo oblikovati demenci prijaznejšo družbo, kjer bodo ljudje z demenco deležni spoštovanja, razumevanja in podpore.

Prihodnost brez stigme

Letošnja kampanja poziva k spremembi dojemanja demence in k dejanskemu izboljšanju kakovosti življenja oseb, ki živijo z Alzheimerjevo boleznijo ali drugimi oblikami demence. Če bomo vsi skupaj prešli od besed k dejanjem, lahko zmanjšamo stigmo, izboljšamo podporne sisteme in zagotovimo svetlejšo prihodnost za milijone ljudi po vsem svetu, ki so prizadeti zaradi te bolezni.

Naj bo Svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni 2024 prelomnica v boju proti demenci. Skupaj lahko ustvarimo spremembe.

 

eDemenca

Avtor : eDemenca