Mark Hyman, dr. med., v knjigi Peganska dieta ponuja zdravorazumske nasvete, raziskan pomen prehrane ter nasvete za boljši pristop k prehranjevanju. Peganska dieta vam bo razložila, kaj jesti in česa rajši ne, če želite ohraniti optimalno zdravje svojega telesa. Eno od enaindvajsetih načel avtorja je, da naj hrana postane vaše zdravilo.

Ste se kdaj vprašali, kako telo ustvari nove celice, organe, tkiva, kožo, mišice, kosti in celo možganske celice?

Vse surovine za oblikovanje novih celic (vsakih 7 let se obnovi vsaka celica v našem telesu) telo prejme iz tega, kar zaužijemo. Bi bili radi narejeni iz gaziranih pijač, čipsa, belega kruha, kolačkov in alkohola? Ali bi bili rajši narejeni iz borovnic, oreščkov, rib, zelenjave iz vašega vrta in mesa s sosednje kmetije?

Knjiga Peganska dieta vam bo odprla nov pogled na hrano, marsikatera informacija pa vam bo celo dvignila obrvi. Vsebina knjige ni naporna, ampak lahko berljiva in razumljiva. Tudi če ne veste veliko o zdravi prehrani, boste razumeli avtorjevo razlago vpliva hrane na telo in možgane.

Odkrili boste veliko uporabnih nasvetov, ki jih lahko takoj praktično preizkusite. Avtor na koncu knjige vključi celo svoje najljubše recepte (juhe, solate, prigrizki, glavne jedi, sladice).

“Vse, kar pojeste, vpliva na vaše zdravje.” Mark Hyman, dr. med.

Večina ne razume povezave med tem, kaj jedo, in svojim počutjem. Zaradi tega nerazumevanja so ljudje vse bolj odvisni od zdravnikov, zdravniških receptov in bolnišnic. Vse se namreč začne pri črevesju. Nezdrav mikrobiom lahko povzroči bolezni srca, raka, diabetes, debelost, avtizem, avtoimunske bolezni, demenco, alergije, astmo, fibromialgijo, Parkinsonovo bolezen, težave s kožo, pa tudi razne prebavne motnje. Ali obstaja prehrana, ki zdravi črevesje? Vsekakor.

Sladkor obravnavajte kot drogo

Vsem okusen, pa vseeno v prevelikih količinah smrtonosen. Vse je odvisno od tega, koliko ga pojemo.

Danes je vsak posameznik obkrožen s sladkorjem, zaradi katerega telo, zlasti hormoni, kemična sestava možganov in imunski sistem, ponorijo, po njem vse bolj hrepenimo, zaloge maščobe (na trebuhu in okrog organov) se povečujejo, metabolizem pa se upočasnjuje. Vse več je debelosti, bolezni srca, diabetesa, raka in demence.

Očistite, razstrupite in ponastavite svoje telo

Čeprav večina še ni izkusila zdravilne moči hrane, na tem planetu ni močnejšega zdravila. Hrana je najpomembnejše zdravilo, predvsem pri pogostih kroničnih stanjih, kot so diabetes, demenca, depresija, avtoimunske bolezni in prebavne motnje. Hrana učinkuje bolje kot skoraj katero koli drugo zdravilo!

Glavni vzrok za večino sodobnih bolezni je uživanje predelane, močno zasvojljive hrane, ki otopi brbončice in spremeni kemično sestavo možganov ter presnovo.

Obsežna evropska raziskava EPIC je pokazala, da lahko vpeljava štirih preprostih navad močno zmanjša tveganje za nastanek starostnih bolezni (Alzheimerjeva bolezen, sladkorna bolezen, bolezni srca in rak). Mednje spadajo nekajenje, gibanje tri ure in pol na teden, zdrava prehrana in vzdrževanje zdrave telesne teže.

Spanje – življenjski slog

Avtor meni, da je spanje najbolj podcenjen steber dobrega počutja. Odločilnega pomena je za povečanje energije in zbranosti, izboljšanje zdravja možganov, zmanjšanje tveganja za Alzheimerjevo bolezen in demenco, razstrupljanje, spomin, zdravje vitalnih organov in izboljšanje sposobnosti učenja.

Odpornost na inzulin

Največji vzrok staranja (in skoraj vseh starostnih bolezni) je nekaj, česar večina zdravnikov ne zna diagnosticirati ali zdraviti. Imenuje se odpornost proti inzulinu in je temelj za nastanek bolezni srca, sladkorne bolezni, rakavih obolenj, in demence.

Kako postanemo odporni proti inzulinu?

Prenajedanje škroba (moka, testenine, kruh, riž in prečiščena žita) in sladkorja v kakršnikoli obliki.

Možgani in hrana

Znanstvene raziskave vsak dan znova potrjujejo povezavo med hrano in zdravjem možganov.

Vsaka možganska motnja; depresija, tesnoba, ADHD, avtizem, demenca, vedenjske težave, nasilje, in vsem poznana možganska megla – je povezana s prehrano in pogosto z vplivom naše prehrane na črevesni mikrobiom. Telo in um sta en sam, dinamični dvosmerni sistem – kar delamo v eni smeri, zelo vpliva na drugo.

Nekateri so depresivni zgolj zaradi pomanjkanja vitamina B12, ali pa imajo nizko raven vitamina D, drugim morda nepravilno deluje ščitnica.

“Možgani so prožni; v pravih razmerah si lahko opomorejo in se ozdravijo. To sem vedno znova videl pri več tisoč svojih bolnikih.” Mark Hyman, dr. med.

 

60 % naših možganov je narejenih iz maščobe, živčne ovojnice so narejene iz maščobe, vsaka od desetih milijard celic v našem telesu je ovita v maščobno membrano. Uživati moramo zdrave maščobe (oljčno olje, avokadovo olje, laneno olje, kokosovo olje, konopljino olje, orehovo olje itd.) in kakovostne beljakovine. Potrebujemo pa tudi vse vitamine in minerale.

Kaj jesti?
  • rastline, rastline, rastline (!), vaš krožnik naj bo poln pisane zelenjave,
  • meso, jajca iz ekološke vzgoje,
  • ribe, morski sadeži z nizko vrednostjo živega srebra,
  • oreščki in semena,
  • olja (zdrave maščobe),
  • stročnice,
  • fermentirano kislo zelje, vložena zelenjava,
  • kokosov jogurt,
  • voda, čaj (zeleni čaj), gazirana voda.
Česa ne jesti?
  • gluten,
  • sladkor,
  • škrob,
  • mlečni izdelki,
  • nadomestki margarine in masla,
  • slabe maščobe,
  • močno predelana, vnaprej pripravljena hrana,
  • gazirane sladke pijače, alkohol.

 

“Ne glede na to koliko ste stari, bi morali pozornost namenjati svoji dolgoživosti in ohranjanju moči, vitalnost in energije. Čim dlje si želim ostati čim bolj zdrav. Želim si živeti dolgo, dejavno, zavzeto, zdravo življenje in čim pozneje umreti zdrav. Vem, da si tudi vi želite enako.” Mark Hyman, dr. med.

Knjiga je na voljo v spletni knjigarni Založbe Primus.

Avtor : eDemenca