Razvoj kitajske tradicionalne medicine je prisoten že več tisoč let in združuje bistvo kitajske znanosti, kulture in filozofije. Najbolj znane metode so akupunktura, akupresura in refleksoterapija. Tradicionalna kitajska medicina zdravi težave celostno, saj se posveča vzrokom in ne samo simptomom nastanka bolezni. Vsem metodam je skupna naravna pot zdravljenja, cilj pa vzpostavitev ponovne harmonije v človeškem telesu.

Tokrat predstavljamo zdravilno metodo, ki temelji na zbadanju osebe s tankimi sterilnimi iglami v akupunkturne točke telesa. O tem kaj sploh je akupunktura in kako lahko pomaga tudi starejšim, osebam z demenco, smo se pogovarjali s Špelo Hočevar, lastnico Hiše TKM, dipl. sinologinjo in sociologinjo kulture.

 

Kaj je akupunktura?

Akupunktura je osrednja terapija tradicionalne kitajske medicine. Je zdravilska metoda, ki temelji na zbadanju tankih sterilnih igel v akupunkturne točke. Metoda zdravljenja velja za enega najstarejših postopkov zdravljenja nasploh.

Kot zanimivost, zahodna medicina je to metodo prevzela in v Sloveniji pošiljajo zdravnike zahodne medicine na tečaje akupunkture, saj je v okviru kliničnih centrov akupunktura ponujena kot protibolečinska terapija. Ta način izvajanja akupunkture se imenuje »suho iglanje«, saj akupunkturo izvajajo kot zdravljenje simptomov in ne odpravljajo vzroka bolezni  (ne znajo postaviti diagnoze).

Kako deluje?

Akupunktura je ena od metod tradicionalne kitajske medicine, ki se na Kitajskem uporablja že več tisoč let za zdravljenje bolezni in lajšanje bolečin. Temelji na načelu telesne energije qi (v slovenščini se pojavlja tudi v zapisu chi ali či; v prevodu življenjska energija, bioenergija ali življenjska sila), ki potuje po nevidnih kanalih, t. i. meridianih. Na telesu obstaja štirinajst glavnih kanalov in številne manjši kanali (kolaterale), ki povezujejo površje telesa z različnimi notranjimi organi. Skupaj je 365 točk. Akupunkturne točke so postopoma odkrili potem, ko so ugotovili, da v telesu nastanejo tipične reakcije, če se pritisne na določeno točko.

Zakaj nastane bolezen (po tradicionalni kitajski medicini)?

Zdravnik tradicionalne kitajske medicine pacienta obravnava na psihofizični ravni, tako celostno (holistično) rešuje vzroke bolezni in ne le odpravlja simptome. Orodje zdravljenja tradicionalne kitajske medicine so meridiani – energetske poti, po katerih se pretaka qi. Gre za kompleksen filozofski pojem.

Ko je qi v ravnovesju je telo zdravo in posameznik nima težav. Kadar qi pade iz ravnovesja – bodisi v presežek, bodisi v šibkost – pa se pojavijo težave. Sprva so odstopanja od zdravega stanja telesa manjša. Odražajo se lahko v spremembah pri spanju, prebavi, počutju, moči… Kasneje pa se lahko razvijejo v bolezensko stanje. Zato zdravnik tradicionalne kitajske medicine išče vzroke za porušeno ravnovesje qi-ja v telesu in z različnimi metodami skuša vzpostaviti ponovno ravnovesje ter s tem ozdraviti posameznika. Zdravnik tradicionalne kitajske medicine teži k uravnovešenosti qi-ja ter jina in janga. Na podlagi diagnostičnega pregleda pridobi informacijo o stanju uravnovešenosti v telesu in glede na to predpiše ustrezno zdravljenje. Anatomija telesa je sicer pomembna, vendar ima prednost harmonično delovanje telesa in narave, pomembni so notranji in zunanji dejavniki. Cilj tradicionalne kitajske medicine je najti simptome osnovne disharmonije.

Kakšni tipi igel se uporabljajo pri akupunkturi?

Akupunkturne igle so različnih velikosti in debelin. Zdravnik tradicionalne kitajske medicine glede na diagnostični pregled določi, katere akupunkturne točke bo stimuliral z akupunkturnimi iglami. Terapija akupunkture traja od 15 do 30 minut.

Kjer je več maščevja – naprimer zadnjica se uporablja daljše igle, medtem, ko se na obrazu uporablja čisto tanke in kratke iglice. Če je pacient popolnoma sproščen načeloma vboda igle ne čuti, ob zategovanju mišic pa se vbod lahko rahlo občuti. Med terapijo lahko pacient čuti valovanje po meridianih, proti koncu terapije tudi občutek napetosti ali težnosti na posameznih delih vboda.

Akupunkturne igle so izdelane iz kirurškega jekla, sterilne in za enkratno uporabo, izpostavljene so strogemu nadzoru kakovosti. Po uporabi jih zdravnik odvrže med posebne medicinske odpadke.

Ali ima akupunktura stranske učinke?

Stranski učinek akupunkture je lahko modrica (ki ni zelo pogosta) ali utrujenost na dan, ko je izvedena terapija.

Katere nevrološke motnje zdravite?

Tradicionalna kitajska medicina uspešno zdravi glavobole in migreno, stres, paralizo obraza, šumenje v ušesih, nespečnost (stresno in starostno), pomanjkanje koncentracije in slabši spomin.

Kot dopolnilna terapija se priporoča pri epilepsiji, demenci, Parkinsonovi bolezni in njej pridruženi simptomi, multipli sklerozi, okrevanju po možganski kapi itn. V tem primeru zdravljenje s tradicionalno kitajsko medicino upočasnjuje napredek bolezni in blaži simptome bolezni.

Kako lahko akupunktura vpliva na nevrološke motnje osebe?

Zdravnik tradicionalne kitajske medicine glede na diagnostični pregled določi zdravljenje posameznika. Enak simptom, npr. migrena lahko izhaja iz različnih vzorcev. Torej se vseh oseb z migreno ne zdravi po enakem ključu. To velja tudi za ostale bolezni.

Pogosto se poleg akupunkture priporoča jemanje zeliščnih prehranskih dopolnil, spremembo življenjskega sloga in prehrane. Pri prehrani ni drastičnih posegov, da bi prepovedali celotno verigo živil (npr. mlečnih izdelkov ali glutena), ampak se je potrebno izogniti določenim posameznim živilom. Odvisno seveda od posameznikove diagnoze.

Akupunkturo uporabljate tudi pri osebah z demenco. Kakšne so vaše izkušnje?

Demenca je bolezen, s katero se spopadajo tudi zdravniki tradicionalne kitajske medicine. Zdravljenje bolezni v tradicionalni kitajski medicini vključuje pridobitev ustrezne diagnoze. Ta je podlaga za sestavo ustreznega zdravljenja. Diagnostični vzorci, ki prispevajo k razvoju demence so: šibkost ledvičnega qi-ja, šibkost vraničnega qi-ja, šibkost ledvičnega yi-na, šibkost jetrnega yi-na in/ali stagnacija krvi.

Pri zdravljenju oz. preprečevanju nastanka bolezni sta dve različni poti; kurativa in preventiva. Tradicionalna kitajska medicina temelji na preventivi, ki je pomemba zato, da ali preprečimo nastanek bolezni ali pa razvoj bolezni upočasnimo in s tem ublažimo simptome bolezni. Zelo pomembna je prehrana, na katero bi morali gledati skozi celotno življenje in ne samo, ko se približuje starost, ki je značilna, v tem primeru, za razvoj bolezni.

Za zmanjšanje tveganja za razvoj demence in boljši spomin je potrebno v prehrano uvajati: polnozrnate žitarice, sojo in sojine proizvode, proso, riž, stročnice, ribe, morske rake, morske školjke, pšenične in druge kalčke, oreščke zlasti oreh, črno sezamovo seme, bučna semena, jajca, sir, mleko, jagnjetina, piščanec, puran, prehranski kvas, pivski kvas. To so živila bogata s koristnimi beljakovinami in vitaminom B, ki je ključnega pomena za optimalno funkcijo možganov. Pomembno je, da vsak dan zaužijete tudi sveže sadje in rahlo po-kuhano zelenjavo.

Po tradicionalni kitajski medicini je ledvični qi esenca, ki s staranjem upada. Močan upad se pojavi po obdobju menopavze, ki jo po tradicionalni kitajski medicini doživljajo tako moški kot ženske. Hrana, ki krepi ledvični qi je hrana črne barve (semena črnega sezama, šitaki …) in/ali slanega okusa, kot so morski sadeži. V prehrano na Kitajskem vključujejo tudi zelišča, ki so pomembna za delovanje telesa. Poleg ustrezne prehrane in zelišč se svetuje še akupunktura.

Obstajajo dokazi, da akupunktura pozitivno vpliva na delovanje nevrotransmiterjev v možganih in lahko spodbudi regeneracijo živcev. Spodbuja kroženje krvi v možgane in izboljša spomin ter koncentracijo. Pomemben vidik je tudi, da oseba ohranja zanimanje za življenje v smislu; skrbi za vnuke, sledenje njihovemu izobraževanju, ima različne hobije, aktivno socialno življenje, redno aktivira možgane z branjem, reševanjem križank in drugih zapletenk in ugank. Pomembno je vseživljenjsko trenirati možgane in jih imeti zaposlene. Tradicionalna kitajska medicina svetuje, da čim prej osvojimo zdrav življenjski slog, ki je zelo pomembna preventiva.

Za težave demence se po 50. letu oziroma ob nastopu menopavze, svetuje obisk zdravnika tradicionalne kitajske medicine, ki vam bo z diagnozo postavil vzorec v vašem telesu in vam svetoval, kako naprej, da bi bilo ohranjanje ledvičnega qi-ja (življenjske esence) čim bolj optimalno. Po 60. letu se svetuje (pri zdravi osebi) akupunktura enkrat mesečno in uživanje zeliščne prehranske mešanice, predpisane s strani zdravnika tradicionalne kitajske medicine.

V primeru kurative diagnosticirane bolezni pa poiščite pomoč tradicionalne kitajske medicine čim prej, da se upočasni razvoj bolezni. Način zdravljenja je prilagojen posamezniku, glede na diagnozo po tradicionalni kitajski medicini.

Nudite brezplačne diagnostične preglede in posvete. Kje lahko zainteresirani preberejo več o vašem delovanju?

Največ informacij lahko pridobite na naši spletni strani. Na voljo smo tudi na emailu: info@hisatkm.si in telefonski številki 070 221 221.

Avtor : eDemenca