Nadaljevanje knjige Ščepec rešitve – Ščepec védenja

Ali ste se že kdaj vprašali, kako so naši predniki prišli do védenja o začimbah, užitnih rastlinah, o njihovi moči in njihovem delovanju na človeško telo? Kako so že tisočletja nazaj pravilno opredelili delovanje začimb na organe, ki jih ni enostavno spremljati (npr. živčevje), kjer spremembe niso očesu opazne in se zgodijo šele po daljšem času? Kako so lahko vedeli, da deluje bazilika “očiščujoče na glavo”?

Knjiga prinaša združitev védenja naših prednikov, pomaga tam, kjer uradna medicina nima rešitev in zdravi zgolj simptome, ne pa vzrokov – pri Alzheimerjevi in Parkinsovi bolezni, boleznih srca in ožilja, hormonskih težavah … Prvi del knjige (Ščepec rešitve) predstavlja vstop v zavedanje moči, ki jo imajo začimbe. Ščepec védenja pa predstavlja dopolnitev prve knjige in se loteva drugačnih tem.

Knjiga Ščepec védenja ni zgolj prestavitev novih začimb in novih težav, pri katerih lahko te pomagajo. Je predvsem poglobljeni korak k odpiranju lastnih moči, da lahko vse navedeno začutimo tudi sami in z rastlinami vzpostavimo popolnoma nov in srčen odnos. Knjiga odkriva dvajset novih zelo močnih začimb, o katerih praviloma vemo manj (črna kumina, galgant, kapre, citronka, pelin, piment, kumin, žafran …).

Knjiga je sestavljena iz štirih poglavij:

 1. Pozabljena modrost prednikov
 2. O posameznih začimbah
 3. Kako začimbe pomagajo
 4. Ostale koristne informacije

Ko boste posadili prvo rastlino in začeli vrtnariti boste morda, prebrali veliko knjig, člankov in uporabne vsebine, kako pravilno ravnati z rastlinami. Na koncu pa boste ugotovili, da vaša babica, dedek ali soseda vedo več o rastlinah in skrbi zanje, na način, ki ni zapisan v priročnikih in člankih. Zakaj? Ker so to izkušnje, védenje, kaj se je dogajalo na njihovem vrtu v vseh letih skrbi za rastline. Izkušnje so znanje, ki so ga naši predniki izžarevali.

Izbrane rastline so v knjigi predstavljene obsežno in iz različnih zornih kotov, od zgodovine uporabe, vsebnosti zdravilnih snovi in delovanja do spoznanj sodobne znanosti, morebitne nevarnosti pri uporabi, kulinarične rabe, gojenja in pravilnega izbora pri nakupovanju.

Srce je dirigent velikega orkestra

Ali ste vedeli, da 60 – 65 % celic srca sestavljajo celice, ki tvorijo tudi naše možgane? Srce dejansko shranjuje informacije in oddaja elektromagnetno valovanje, ki je 5.000 – krat močnejše od tistega, ki ga oddajajo naši možgani.

Moč srčne mišice ima nalogo, da z rednim poseganjem v način, ritem, pritisk, temperaturo, hormone in sestavo krvi nenehno usklajuje naš notranji svet z zunanjimi informacijami. Vsako minuto se skozi srce pretoči vsa naša kri in takrat ima srce možnost posegati in uravnavati tisto, kar je potrebno.

“Ko je učenec pripravljen, pride učitelj” ali ste pripravljeni poslušati svoje srce, ki vam bo odgovorilo na vsa vprašanja?

Pri težavah z živčevjem – demenca

Včasih niso poznali propadanja možganov in živčevja, ki se dandanes kaže v hitrem naraščanju multiple skleroze, različnih demenc, Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni.

Znanost in stroka opravičujeta ta pojav s tem, da je to del staranja in da so včasih ljudje umirali mlajši, torej prezgodaj, da bi se težave živčevja lahko pojavile. Pa vendar obstajajo super-starostniki, ki nimajo nikakršnih težav z živčevjem in so kognitivno dejavni do konca svojega življenja. Kaj pa, če nastanku težav živčevja v veliki meri prispeva predelana hrana, umetna sladila, sladkor, ojačevalci okusa, amalgamske zalivke, težke kovine in pesticidi, premalo spanja …

Študije, ki jih avtorice v knjigi navajajo, premikajo mejnik našega razumevanja in vnašajo spodbudo na področje obnove poškodovanega živčevja. V našem telesu ni ničesar, česar se ne bi dalo popraviti, obnoviti ali vsaj izboljšati pravi Sanja Lončar.

Med najmočnejše začimbe, ki vplivajo na nevrodegenerativne bolezni, so uvrščene:

 • črna kumina,
 • melisa,
 • vrtnica,
 • pelin,
 • majaron,
 • čebula in
 • koromač.

O vseh teh rastlinah in povezanih raziskavah boste izvedeli v knjigi Ščepec védenja.

Svobodna odločitev

Začimbe imajo še eno zelo pomembno značilnost; njihova eterična olja imajo izredno visoka valovanja, ki presegajo valovanje našega telesa, zato naše valovanje dvigajo in nas tako zdravijo.

Knjiga Ščepec rešitve nas je seznanila s pozabljenimi močmi začimb, Ščepec védenja pa razkriva vse njihove skrivnosti. Možnost, da se lahko ozdravimo sami, na varen način, brez stranskih učinkov in brez velikih stroškov, je naša pravica. To je ena izmed temeljev svobode vsakega posameznika.

 

Priročnik lahko kupite na spletni strani zazdravje.

Avtor : eDemenca