Presenečeni boste nad tem kakšno prednost uporabe pametnih ur za starejše in osebe z demenco (pa tudi svojce) ponuja podjetje Lunatel.

Sodobna oblika ur predstavlja diskreten pripomoček, ki lahko izboljša samostojno življenje osebe. Uri namreč nudita številne uporabne funkcije in pomagata krepiti občutek varnosti. Starejšo osebo nošenje ure pomiri, saj ima podporo in pomoč vedno pri roki.

Spomnite se, kako so nam starši pomagali skozi življenje, predvsem z občutkom varnosti in ljubezni. Uri Lunatel omogočata prav to, prevzameta skrb za varnost in nam omogočata, da smo vedno prisotni. Ne glede na to, kaj se zgodi, vaši starši lahko preko ure vedno pridejo do pomoči in stika z vami.

Pa začnimo od začetka.

Kaj je telemedicina in zakaj se je razvila?

Z razvojem informacijske tehnologije se je tehnologija začela čedalje bolj vključevati in pojavljati tudi v zdravstvu in za zdravstvene namene. Zdravniki vsakodnevno uporabljajo informacijske baze in računalniške rešitve, ki omogočajo hitro in kakovostno oskrbo pacientov.

In tako se je razvila telemedicina, ki zagotavlja zdravstvene storitve osebi na daljavo, ne da bi se pacient zglasil v ordinaciji.

V pomoč je predvsem kroničnim bolnikom, ki s pomočjo meritvenih naprav spremljajo zdravstveno stanje doma, zbrani podatki pa se posredujejo samodejno v ambulanto. Zdravnik se aktivira samo v primeru, če bi bile meritve negativne oz. bi se zdravstveno stanje pacienta slabšalo.

Pomembno je, da se telemedicina ni omejila samo na zdravnike in paciente, ampak vključuje različne rešitve in nudi pomoč vsem ljudem (na daljavo).

Je sodoben pristop k pomoči starejšim, ki živijo v svojem domačem okolju ali pa skupaj s svojci, vendar so le ti večino dneva zaradi službe odsotni. Tehnologija prispeva k večji varnosti starejše osebe, predvsem pa svojce razbremeni skrbi v času njihove odsotnosti.

Sodobna tehnologija je izjemno praktična in v veliko pomoč pri skrbi za starejše, osebe z demenco v domačem okolju. Predvsem pa lahko podaljša obdobje samostojnega življenja v lastnem domu izven institucionalnega domskega varstva.

Poglejmo si kakšne možnosti varstva na daljavo omogočajo tehnološke rešitve podjetja Lunatel.

Predstavljamo vam pametni uri Lunatel model B6 in model S6

 

Lunatel Model B6 omogoča, da oseba kadarkoli pokliče pomoč, ima vgrajene občutljive senzorje za merjenje srčnega utripa in korakov ter omogoča natančno GPS lociranje.

Za razliko od modela S6 ne omogoča navadnih telefonskih klicev, ampak samo nujne klice. Pomembno pa je, da lahko osebo kadarkoli pokličete na uro in vzpostavite telefonsko linijo. Na voljo je v dveh barvah, njena oblika in izdelava pa ne obremenita zapestja.

Lunatel Model S6 je ura visoke zmogljivosti, ki ima večji zaslon. Na zaslonu ure se lahko prikažejo sporočila, fotografija – obraz osebe v imeniku stikov, ura pa omogoča tudi urejanje geo območij gibanja (priročno predvsem v primeru begavosti pri demenci), natančno GPS lociranje in zazna mirovanje v primeru morebitnega padca.

Vgrajene ima občutljive senzorje za merjenje srčnega utripa in korakov. Izjemna prednost modela S6 je v tem, da poleg nujnih klicev oseba lahko opravi in sprejme tudi navadne klice. Ko osebo pokličete na uro, se klic avtomatično izpostavi, ne da oseba pritisne gumb ali “dvigne slušalko” (zelo priročno za osebe, ki težje uporabljajo novo tehnologijo ter osebe z demenco).

Starejši osebi lahko preko ure nastavite tudi opomnik za zdravila, obisk zdravnika in druge dejavnosti, ki so pomembne, da jih ne pozabi.

Uporaba SOS GUMBA (resnično dragocena dodana vrednost) je zelo enostavna za uporabo, oseba v primeru padca ali druge življenjsko ogrožajoče situacije samo pritisne gumb na ekranu ure in klic na pomoč se bo avtomatsko začel.

Obe uri imata vgrajen zvočnik in mikrofon za nujne klice ter omogočata naročilo mesečne naročnine brez klicnega centra ali pa z vključenim 24-urnim klicnim centrom (vse dni v tednu, tudi ob praznikih). Uri prideta s samostojno SIM kartico, kar pomeni, da ura ne potrebuje povezave z obstoječo mobilno napravo (priročno predvsem v primeru, če starejša oseba nima mobilnega telefona, ampak samo stacionarni telefon).

To pomeni, da bo oseba lahko kadarkoli priklicala pomoč, ne glede na uro in čas dneva.

Operater, ki bo sprejel klic, bo nemudoma obvestil nujno pomoč. Posredoval jim bo podatke osebe, lokacijo, kjer se je na primer zgodil padec ter morebitne posebnosti. Nato bo o tem obvestil tudi vnesene stike osebe.

Kako starejši osebi predstaviti pametno uro?

Za starejše in predvsem osebe z demenco je ura odlična alternativa mobilnega telefona, saj je ura zapeta na roko in vedno z osebo. Možnost sledenja GPS pa bo predvsem svojcem osebe z demenco vnesla mir v vsakdanjik, saj lahko kadarkoli preverijo, kje se oseba nahaja.

Če oseba ni nikoli nosila ure ji bo na začetku morda neudobna ali pa neprijetna zaradi občutka dodatka na roki. Nekateri starejši so lahko tudi odklonilni do nove tehnologije, ker je ne poznajo. Vendar ne obupajte, osebi uro predstavite po korakih, predvsem pa predstavite vse pozitivne lastnosti, ki jih oseba pridobi z nošenjem Lunatel ure.

Na začetku spoznavanja z uro osebi podajte jasna in preprosta navodila uporabe, predstavite le ključne funkcije, kot je SOS gumb in klicanje stikov iz prednastavljenega imenika.

V vaši prisotnosti naj pritisnejo na gumb, se dotaknejo zaslona, pokličejo na vaš telefon … Postopoma lahko predstavite več informacij in dodatne funkcije ure.

Ne pozabite, da je namen pametne ure, da starejše fizično varuje. Pojasnite in poudarite osebi, da bo z nošenjem pametne ure zaščitena in v stalnem stiku z vami.

Čeprav še ni zdravila za Alzheimerjevo bolezen ali druge oblike demence, je tehnološki razvoj pametnih naprav lahko v veliko pomoč starejšim, da se ponovno vključijo v družbo in živijo varno v svojem lastnem domu. Predvsem pa pametna tehnologija svojcem in zdravstvenemu osebju zagotavlja nova orodja za podporo starejših in oseb z demenco.

Zakaj se ne bi razbremenili in ljubljeni osebi zagotovili dodatno varnost z uro Lunatel?

Avtor : eDemenca