Preprečevanje demence – Knjiga

17,00

V knjigi Preprečevanje demence na osnovi ajurvede, joge in drugih metod dr. Vinod Verma pojasnjuje razloge hitrega širjenja demence v sodobnem času in navaja seznam dvanajstih glavnih dejavnikov tveganja, ki povzročajo demenco.

 

Dejavniki tveganja so tako na telesni kot duševni ravni. Če bi se ogibali tem dvanajstim dejavnikom tveganja, bi lahko preprečili postopno slabenje uma. Glede na to, da se demenca pojavlja zaradi različnih duševnih motenj, izguba spomina pa je nepovratna sprememba, je preprečevanje (preventiva) naša najboljša rešitev.

 

Obseg: 108 strani
Založba: Založba Primus
Cena vključuje DDV

 

Na zalogi

Kategorija:

Opis

Dr. Vinod Verma je strastna raziskovalka, ki ohranja ajurvedsko izročilo živo ter ga s svojimi knjigami širi po vsem svetu. Indijsko raziskovalko in znanstvenico v Evropi imenujejo kar prva dama ajurvede. Po doktorski disertaciji s področja reprodukcijske biologije je študij v smeri nevrobiologije nadaljevala na Pariški univerzi in tam pridobila svoj drugi doktorat.

 

V knjigi so predstavljeni nasveti in načini za preprečevanje demence na osnovi ajurvede, joge in drugih metod.

Joga izvira iz Indije in je močno prisotna v vsakodnevnem življenju Indijcev. Je družina starodavnih hindujskih duhovnih urjenj, pri katerih s telesnimi položaji, elementi joge, dihalnimi vajami, ter mentalnim tehnikami dosežemo telesno in duševno uravnoteženost.

Ajurveda pravtako izvira iz Indije in predstavlja sistem tradicionalne medicine. Beseda Ayurveda pomeni “življenje” in “veda”. Danes se ajurveda izvaja po vsem svetu kot oblika komplementarne in alternativne medicine.

 

Raziskava pod vodstvom nevroznanstvenikov Univerze v Kaliforniji (University of California, Los Angeles (UCLA)) je pripeljala do ugotovitve, da je trimesečni tečaj joge in meditacije pomagal zmanjšati kognitivne in čustvene težave, ki so pogoste pri različnih oblikah demence, in da je bila še bolj učinkovita kot vaje za izboljšanje spomina, ki so bile obravnavane kot zlati standard za obvladovanje blagih kognitivnih motenj.