Udarnik MC Velenje v času nalezljivega koronavirusa izvaja različne projekte, ki so namenjeni starejšim in gibalno oviranim. Izredno pomemben projekt je oskrba starejših z nujno potrebnimi živili in zdravili, ki jih dostavijo osebi (brez možnosti, da bi svojci ali znanci zanjo opravili nakupe) na dom. Civilna zaščita jih je opremila z maskami, rokavicami in dezinfekcijskimi sredstvi, zato, da so na terenu varni. Preventivne ukrepe pa izvajajo tudi pri predaji naročenih izdelkov. Nadvse aktivni so v njihovi lokalni skupnosti, njihova dejanja kažejo, da jim ni vseeno za starejše in pomoči potrebne.

Andrej Cvernjak sam zase pravi: “Izhajam čisto iz sebe, iz svojega srca. Opazujem življenje okoli sebe, ga čutim in ga živim. Kar pomeni, da čutim tudi druge ljudi. Morda se po zunanjosti komu zdim surov, “drugačen”, vendar smo ravno “alternativci” tisti, ki znamo najbolj prisluhnit in z veseljem priskočimo sočloveku na pomoč.”

 

1.Kdo ste Udarnik, Mladinski center Velenje?

Udarnik MC Velenje je skupina, ki sem jo ustanovil 5 let nazaj in delujemo v okviru Javnega zavoda Mladinski center Velenje. Smo prostovoljska skupina, ki na območju Velenja nudi brezplačno pomoč:

-fizična pomoč (selitve, adaptacije stanovanj, košnja, pomoč na domu in okolici,…),
-družabništva starejšim (pomoč na domu, osebna asistenca, sprehodi, nakupi…),
-inštrukcije in mentorstva prostočasnih aktivnosti za osnovnošolce,
-tabori za otroke in tabori za starostnike,
-animacije ter dobrodelni projekti,
-ostale aktivnosti (po dogovoru).

2.Kaj je vaše vodilo in komu ponujate pomoč?

Naše vodilo je naše srce in želja po medsebojni solidarnosti.
Pomoč ponujamo tistim, ki si zaradi slabšega socialnega stanja ne morejo privoščiti dodatne pomoči, starejšim osebam in tistim, ki zaradi zdravstvenih omejitev, dela ne zmorejo opraviti sami in nimajo finančnih sredstev za plačilo potrebnih storitev. Na pomoč pa priskočimo tudi raznim organizacijam, zavodom in društvom, ki delujejo v korist lokalne skupnosti.

3.Koliko časa že delate s starostniki?

Na področju dela s starostniki smo aktivni okoli 3 leta. Od fizične pomoči, do druženja, nakupov, za njih vsako leto organiziramo tudi medgeneracijski tabor “Stare Sablje”.

4. Izvedli ste več projektov od popravil, čiščenja, selitve, košnje trave… za starejše. Kdo vas opozori na takšne potrebe starejših?

Jaz bi rekel takole, aktivni smo, kjer vidimo, da nas potrebujejo. V ekipi imam trenutno 60 prostovoljcev, kateri imajo različne veščine in znanja, ki jih lahko ponudijo. Vzpodbujam in ustvarjam projekte, kjer lahko njihove kvalitete pridejo do izraza. Tako se nam odpirajo brezmejne možnosti. Za starostnike imamo skozi vse leto pripravljene različne oblike pomoči, sodelujemo tudi z Domom za varstvo odraslih Velenje in Društvom upokojencev, ki naše aktivnosti posredujejo starostnikom.

Kar se tiče pa ostale pomoči (fizična pomoč, družabništvo,..) pa imamo objavljeno javno tel. št. 038981922, kjer od ponedeljka do petka, prisluhnemo težavam ljudi ter jim seveda tudi ponudimo ustrezno pomoč. Veseli smo, kadar smo za starejše lahko koristni. Oni so tisti, ki so nam podarili življenje in svet, kolikor je v naši moči jim želimo te stvari “povrniti”.

5.Izvajate izredno pomembne projekte, ki so še posebej potrebni sedaj v času nalezljivega koronavirusa, jih lahko predstavite?

Zaradi trenutnih razmer in priporočenih omejitev gibanja, naša ekipa na območju Mestne občine Velenje v tem obdobju BREZPLAČNO izvaja več akcij pod sloganom: “NAŠE ULICE SO PRAZNE, NAŠA SRCA NE”.

1. PO NAKUPIH IN NUJNIH OPRAVKIH (nakup in dostava osnovnih živil ter zdravil)

Brezplačno gremo v trgovino ali lekarno za vse starostnike ter gibalno ovirane osebe, ki nimajo možnosti, da bi svojci ali znanci namesto njih opravili nakupe osnovnih stvari. Dosegljivi smo od ponedeljka do petka med 9.00 in 12.00 na tel.št. (03)898 19 22.

2.”KR POVEJ”

Brezplačni družabniški telefon, kjer ekipa prostovoljk in prostovoljcev s pogovorom krajša čas starostnikom, ki zaradi priporočene osame nimajo socialnih stikov. Dosegljivi smo od ponedeljka do petka med 9.00 in 12.00 na tel.št. 030/719-864.

3.Na dom dostavljamo brezplačne TOPLE OBROKE, ki jih zagotavlja Mestna občina Velenje

Mestna občina Velenje je za starejše, invalide, socialne upravičence in tiste, ki si v teh kriznih časih ne morejo skuhati ali privoščiti toplega obroka, uredila brezplačno dostavo toplega obroka na dom. Naročila sprejemajo med 8. in 11. uro na tel.št. 03 8961 619. Dostava toplih obrokov (navadno ali dietno kosilo), ki so jo uredili v sklopu javne kuhinje, bo potekala med 12.30 in 14. uro. Naročila sprejemajo vsak dan za tekoči dan sproti.
VIR: (Mestna občina Velenje)

6.Kako poskrbite za varno predajo kupljenih izdelkov, toplih obrokov?

Mestna občina Velenje pa nam je zagotovila dodatna vozila za dostavo nujnih nakupov ter toplih obrokov. Pri naših projektih, naša ekipa deluje profesionalno (podobne akcije izvajamo že vrsto let). V sodelovanju z Mestno občino Velenje, civilno zaščito in zdravstveno stroko, smo poskrbeli za priporočene preventivne ukrepe pri naših stikih z uporabniki (obvezna uporaba zaščitnih sredstev, denar in račune potisnemo pod vrata, naročen nakup, topel obrok pa pustimo pred vrati – torej sodelujemo brez-kontaktno).

Po novih navodilih delujemo v skladu z Zakonom o uredbah varstva osebnih podatkov in z današnjim dnem ne objavljamo fotografij uporabnikov naših storitev s čimer varujemo njihove osebne podatke. Prav tako smo vse fotografije starostnikov umaknili iz naših objav, saj ne želimo nikogar izpostavljati. Ne delujemo v okviru nobene politične stranke ali političnega prepričanja.

7.Kako pazite na lastno varnost ob pomoči drugim?

Iz preventivnih razlogov trenutno delamo samo z našimi prostovoljci in prostovoljkami, s katerimi imamo sklenjene pisne pogodbe o sodelovanju in jih poznamo. Tako, da jamčimo za njih.
Če poznate koga, ki bi tovrstno pomoč potreboval, vas prosimo, da delite informacijo o naših projektih.

Na začetku te akcije smo se je, vsaj kar se družabnih omrežij tiče, lotili nekoliko nepremišljeno, vendar tudi navodil nismo imeli konkretnih. Po posvetih z mestnimi oblastmi in zdravniško stroko smo udeležence in izvajalce naše aktivnost še bolj zaščitili. Civilna zaščita pa nas je opremila tudi z maskami, dezinfekcijskimi sredstvi in rokavicami, tako, da naše aktivnosti lahko izvajamo z največjo mero previdnosti.

8.Sodelujete tudi s projektom Kamerat (brezplačni prevozi za starejše in gibalno ovirane). Kako so starejši sprejeli možnost brezplačnega prevoza in kaj jim ta možnost pomeni?

Kamerat je solidarnostni projekt Mestne občine Velenje v katerem naši prostovoljci ponujajo brezplačne prevoze in osebno asistenco pri opravkih starejšim in gibalno oviranim občanom in občankam Velenja. V letu 2019 je bilo opravljenih 627 prevozov. Odziv starostnikov je včasih že skoraj neverjeten, res so veseli te ponudbe, saj so z našo pomočjo lahko bolj mobilni.

9.Družite se s stanovalci Doma za varstvo odraslih Velenje. Kako največkrat preživljate vaš čas skupaj?

Sodelovanje z DVO (Dom za varstvo odraslih Velenje) je za nas pravo veselje, saj je direktorica doma vedno pripravljena na sodelovanje z nami. Skupaj ustvarjamo res lepe zgodbe. Hodimo na sprehode, na taboru “Stare Sablje” imamo veliko različnih aktivnosti. V prijetnem ambientu na Letnem kinu ob Škalskem jezeru v sodelovanju z DVO organiziramo medgeneracijski tabor, ki je namenjen povezovanju in sodelovanju starejših občanov in občank ter mlajših generacij iz Mestne občine Velenje. Tabor obsega raznovrstne družabne, ustvarjalne, športne in kulturne aktivnosti (plesne delavnice, glasbene delavnice, zeliščarstvo, družabne igre…). Tabor je obiskalo okoli 50 starostnikov in 40 mladostnikov, živečih na območju Mestne občine Velenje.

10.Kaj vam pomeni prostovoljstvo? In kdo je lahko prostovoljec pri Udarniku?

Pri tem delu, humanitarnih projektih in vsakdanjem življenju izhajam čisto iz sebe, iz svojega srca. Opazujem življenje okoli sebe, ga čutim in ga živim. Kar pomeni, da čutim tudi druge ljudi. In tako čutim ter opazim tudi njihove stiske. Morda se po zunanjosti komu zdim surov, “drugačen”, vendar smo ravno alternativci tisti, ki znamo najbolj prisluhnit in z veseljem priskočimo sočloveku na pomoč. Prostovoljstvo pomeni dajati lepo, kar daješ pa tudi dobiš, pravijo.

Prostovoljec pri Udarnikih je lahko vsakdo, ki zna prisluhnit svojemu srcu in si želi pomagati ustvarjati lepši jutri.

11.Kje si lahko zainteresirani preberejo več o vaših projektih?

Najbolj smo ažurni na FB strani Udarnik MC Velenje in na naši spletni strani.

Avtor : eDemenca