Inovativna ideja o vozičku, ki ponovno omogoča zunanje, aktivno preživljanje prostega časa gibalno oviranim, starejšim osebam. Starost in bolezen ne smeta biti izgovor za slabšo kvaliteto življenja in preživljanje vsakdana.

Tokrat smo se pogovarjali z Alojzom Verbovškom, inovatorjem, ki je skupaj s svojim sinom Klemnom Verbovškom, oblikovalcem, ustvaril voziček Oldi – inovacijo na področju vozičkov za nepokretne osebe.

 

Kaj je Oldi, in zakaj takšno ime?

Oldi je registriran voziček, ki je namenjen vsem ljudem, ki so obležali bodisi zaradi bolezni, hude poškodbe ali starosti. Naš “Oldi” je v bistvu postelja na kolesih s katero greš lahko ven na zrak, sonce, raziskovat okolico, parke, na srečanje z vnukom, koncert ali ogled nogometne tekme. Z vozičkom Oldi si mobilen in svoboden.
Imena Oldi se je spomnil sin Klemen. Da ni samo Old je dodal i – Oldi, se sliši bolj prijazno in tudi ljudem je všeč.

Od kje ideja za voziček?

V družini smo imeli pra-babico, ki je bila za časa svojega življenja zelo dejavna. Bila je prva policistka v nekdanji skupni državi YU. Kot kriminalistka je ustanovila in vodila oddelek za ženske probleme (nasilje in prostitucija) ter Ljubljansko policijsko upravo. Zelo rada je potovala in je bila organizatorka izletov, kjer je vso organizacijo, od programa do rezervacije avtobusov, izvedla sama. Odzivi njenih izletnic (kot jih je sama imenovala) in prijateljev pa je bil takšen, da je vsakič napolnila dva polna avtobusa.To pove, da je bila zelo skrbna in odgovorna pri delu, ki ga je opravljala.

Po njenem 90 letu se je pri padcu poškodovala in pozneje odšla v Dom starejših občanov na Gerbičevi. Zelo si je želela ven na dvorišče, v naravo, vendar ji žal to ni bilo omogočeno zaradi nepokretnosti. Družina smo z otroci vsa praznovanja, rojstne dneve, praznovali skupaj v domu, pozneje pa žal ne več, saj se je njeno zdravstveno stanje poslabšalo.

Ideja o vozičku Oldi je pozneje zaživela, ko so v naši občini Trzin, zgradili nov Dom starejših občanov in ko sem se sprehajal s sinom sem videl veliko ljudi zunaj na vozičkih ter nekaj starejših, ki so sedeli zunaj in se družili. Svojemu sinu sem rekel: “Vidiš te ljudi, ki so zunaj? Kaj pa tisti, ki jih ne vidiš, ki so samo v svoji sobi in čakajo, da jih kdo pelje ven na svež zrak, naravno svetlobo?” In takrat sem se spomnil tudi naše pra-babice, ki si je tako obupno želela iti ven a tega na žalost ni dočakala. Na začetku sem naredil nekaj skic, pozneje pa v 3D programu Rhinoceros prve poteze, ki so spremenile moje sanje v resničnost.

K ideji sem povabil še sina Klemna, ki je Industrijski oblikovalec, podjetnik, kateri je deloval na oblikovanju svetovno znanih projektov (Greenline yachts, Ferretti, Bavaria, Adria Mobil, Petrol, itd.). Klemen je mojo idejo popeljal v realizacijo prvega prototipa ob tem pa skupaj s svojim znanjem in delovanjem v startup okolju, ki ga je nabiral v Kanadi, idejo ponesel v posel. Sodelovala sva tudi pri generatorju Domžale, kjer smo idejo predstavili in bili eni od zmagovalnih ekip – podjetniško obrtnega združenje Domžale. Odprli so nove prostore za mlade podjetnike in mi smo bili eni od prvi stanovalcev teh prostorov.

Kako je oblikovan, se lahko prevrne?

Oblikovan je futuristično in spominja na kabino jadralnega letala, saj smo želeli dobiti prve poglede ljudi, ki bi srečali ta voziček in moram reči, da nam je uspelo. K sodelovanju smo povabili dve podjetji: prvo je podjetje Ortosana, ki nam je podalo veliko informacij in napotkov kako mora voziček delovati in seveda biti udoben in varen za uporabo. Drugo podjetje je Okarbon, katero je naredilo model školjke iz karbona po načrtih sina Klemna. Zato je voziček lahek in občutno lažje vodljiv. Pozneje smo dodali vse ostalo, da je postal takšen kot je sedaj.

S pomočjo obeh podjetij smo voziček pripravili na prvo predstavitev medijem znotraj sejma Medical. Tam smo bili predstavljeni kot naj ideja v programu inovativnosti. Voziček je stabilen in ob pravilni uporabi, se ne more prevrniti, saj je težišče naravnano pravilno in tudi razmak koles zagotavlja stabilnost vozička.

Kdo so uporabniki vozička Oldi?

Uporabniki so vsi tisti, ki so iz kakršnegakoli razloga priklenjeni na posteljo. Ljudje, ki so težje poškodovani, hudo bolne osebe in starejši, ki imajo različne zdravstvene težave zaradi katerih so primorani ostati v svoji postelji. Uporabniki so lahko starejši, mlajši in tudi otroci, kateri so še najbolj prizadeti zaradi izgube stika s svojimi vrstniki in prav za njih si želim, da je njihovo življenje kljub težavi lepše in bolj prijazno.

Kje vidite prednost uporabe vozička Oldi?

Prednosti našega vozička Oldi je v tem, da lahko osebo peljemo ven na svež zrak, pod toplo sonce, vetrič, vplivamo na njegovo psihologijo, s tem pa pospešimo čas okrevanja, oziroma pri starejših osebah podaljšamo kvalitetno življenjsko dobo. Saj je znanstveno dokazano, da se počutje človeka s tem, ko je oseba v naravi, drastično spreminja (veselje, svoboda, smeh, obuditev čutil -vonj, sluh, vid). Prav tako se človek, ki je vesel in zadovoljen, hitreje vrne v družbo in gradi na svojem zadovoljstvu in samopodobi. S tem, ko se njegovo zdravstveno stanje izboljša pridobimo vsi: sam uporabnik, svojci in država.

Kako se na voziček odzivajo starejše osebe v domu starejših občanov?

Odzivi so predvsem prijetni in pozitivni. Opravili smo testiranje v Domu starejših občanov Domžale. Kjer so bile uporabnice nad vozičkom zelo navdušene, predvsem nad samim upravljanjem, mobilnostjo. Prav tako pa so bile prijetno navdušene nad občutkom varnosti ter okretnostjo pri sami vožnji. Med testiranjem smo posneli tudi prispevek skupaj s POP TV 24h (vabljeni k ogledu prispevka na njihovi spletni strani – voziček za nepokretne ljudi).

Takrat, ko vidiš nasmeh na obrazu svojih uporabnikov in osebja, ki so preizkusili naš voziček, takrat veš, da so vse neprespane ure, vse vloženo delo, trud, povrnjeni.

Trenutno smo tudi v dogovoru z vodstvom doma starejših občanov in župani, glede nakupa naših vozičkov Oldi. Voziček je bil testiran tudi na zasebni kliniki v Ljubljani in prejel zelo pozitivne odzive, glede same uporabe, počutja in občutka varnosti v njem.

Ali je voziček namenjen tudi domači uporabi? Ga je možno naročiti v izposojo?

Seveda voziček Oldi je namenjen tudi domači uporabi. Možnost izposoje ali nakupa.

Kaj pravijo o vozičku, uporabi svojci, skrbniki?

Ko smo se predstavljali na sejmu Medical in Festivalu za tretje življenjsko obdobje, so se ljudje, mimoidoči, najprej malo čudno odzivali. Morda celo podcenjevali sam voziček. A kaj hitro so spremenili svoje mnenje, ko smo jim razložili samo zgodbo in namen. Vsak izmed njih se je spomnil nekoga, ki bi mu naš voziček lahko pomagal. Ali je bil to starš, babica, prijatelj oziroma njegov otrok. Bolezen, poškodbe in starost, ne poznajo meja in jutri smo lahko prav mi tisti, ki bomo potrebovali voziček Oldi.

Upokojeni univ.dipl.psiholog Hrovatin Borut je o vozičku Oldi dejal: “V Soči sem delal več kot 40 let, prepotoval cel svet in moram vam reči, da takega vozička, predvsem in posebej za ta namen še nisem videl. Popolnoma navdušen.”

Kje v Sloveniji ga že uporabljajo?

Trenutno še nikjer, ker je voziček testni model in je v razvojni fazi. Voziček trenutno testiramo v različnih ustanovah po Sloveniji in ga je možno prednaročiti.
Želel, bi si tudi prodor in prodajo na tujem trgu.

Cilj in prihodnost vozička Oldi?

Voziček Oldi je poskusni delujoči model.
Po mnenju bolničarja in negovalca, v Domu starejših občanov v Hrastniku, g. Mešića je takšen voziček potreben za dom. S tem se strinjam tudi sam, menim, da je čudovit pripomoček za nepokretne saj omogoča sprehode, druženje in kvalitetno preživljanje prostega časa in življenja. Kar je cilj vozička Oldi.

Voziček je lahko tudi električni voziček, kar nam omogoča po mnenju dr.prof. Dodič Fikfak, možnost daljšega sprehoda in lažji transport. Svetovala nam je tudi, da se naredi izvedbo A,B,C, ki bi bila prilagojena uporabniku in njegovi velikosti (odrasli in otroci). Voziček Oldi bo bil primeren tudi za vožnjo v slabem vremenu s pokrivalom, ki ščiti uporabnika pred dežjem.

Prihodnost vozička Oldi je predvsem v upanju, da bi naša država in javne institucije, videle uporabnost in potrebo po takšni inovaciji in jo finančno podprle. Menim, da voziček vpliva na življenje nepokretnih oseb in jim bo lahko resnično pomagal.

Pozivamo pa tudi bodoče partnerje, investitorje, ki bi bili pripravljeni financirali projekt Oldi, da se obrnejo name in se skupaj dogovorimo za sodelovanje. Dobrodošli tudi ostali donatorji, ki se vam zdi naša inovacija prava smer v prihodnost. Prosim, če me kontaktirate Alojz Verbovšek, oldibefree@gmail.com.

Avtor : eDemenca